S is for Sev’s Blueberry Giant Muffin/ Muffin géant à la myrtille

This is my recipe, tried and tested and definitely loved. It is simple to follow and does not contain any butter/margarine/oil apart from the good fats contained in the ingredients. I am so proud of myself, no kidding. If you like blueberries and banana, you are in for a healthy treat!

wp_20180327_0081.jpg

Ingredients

  • Dry ingredients:

200 gr organic flour

125gr almond flour

1 big tablespoon of baking powder

100 gr coconut sugar (for its caramelised taste and colour)

  • Wet ingredients:

2 eggs

1/4 teaspoon of salt

2 teaspoons of vanilla essence

250 ml coconut milk

  • Fruits:

100 gr blueberries

1 medium banana cut into slices

Method

  1. Set the oven on preheat at 200°C
  2. Mix all the dry ingredients together
  3. Make a well in the middle
  4. Add in the wet ingredients in the well starting with the eggs (& salt), vanilla then the coconut milk                                                              
  5. Mix the wet ingredients only first then work your way around to bring in the dry ingredients
  6. Mix until you have a smooth batter
  7. Add in the blueberries and the banana and fold in gently to avoid breaky the banana or squeezing the blueberries    
  8. You can divide the batter to make single muffins (about 12) or like I did, you can put the batter to make one giant muffin, cake style.
  9. Bake in the oven for 25/30 minutes for the giant version (and 15/20 mins for the individual muffins versions)   as you can see, it has risen like a muffin would, coming out of the oven dish

I would suggest having a slice whilst it is warm with a scoop of delicious vanilla soya ice cream for a luxurious dessert 

And you can save some for your “good morning, this is going to be a good day” breakfast (option I chose today because it is rainy outside) and enjoy the juicy blueberries and soft caramelised taste from the coconut sugar…. 

I hope you love it as much as I do.

Happy Wednesday!!!

 


Version française: le muffin à la myrtille de Sev
Ceci est ma recette, essayé et testé et définitivement aimé. 
Il est simple à suivre et ne contient pas de beurre / margarine / huile 
en dehors des bons gras contenus dans les ingrédients. 
Je suis si fière de moi, sans blague. Si vous aimez les myrtilles et la
 banane, vous allez vous régaler et c'est sain!

Ingrédients

Ingrédients secs:
200 gr de farine biologique
125gr de farine d'amande
1 grosse cuillère à soupe de poudre à pâte
100 gr de sucre de coco (pour son goût et sa couleur caramélisés)

Ingrédients "mouillés": 
2 oeufs 
1/4 cuillère à café de sel 
2 cuillères à café d'essence de vanille 
250 ml de lait de coco 

Fruits:
100 gr myrtilles
1 banane moyenne

Méthode

1.Réglez le four sur préchauffage à 200 ° C
2.Mélanger tous les ingrédients secs ensemble.
3.Faire un puits au milieu.
4.Ajouter les ingrédients humides/mouillés dans le puits en commençant par
 les œufs (& le sel), la vanille puis le lait de coco.
5.Mélangez d'abord les ingrédients humides, puis rattraper les ingrédients
 secs sur les bords au fur et à mesure pour ne pas faire de grumeaux.
6.Mélanger jusqu'à l'obtention d'une pâte lisse.
7.Ajouter les myrtilles et la banane et mélanger délicatement pour éviter 
de casser la banane ou de presser les myrtilles.
8.Vous pouvez diviser la pâte pour faire des muffins individuels (environ
12) ou comme je l'ai fait, vous pouvez faire un muffin géant, style de 
gâteau dans un seul plat.
9.Cuire au four pendant 25/30 minutes pour la version géante (et 15/20 
minutes pour les versions individuelles)
Suggestion: vous pouvez déguster une tranche/un muffin alors qu'il est 
encore chaud avec une boule de crème glacée de soja à la vanille pour un 
dessert luxe.
Et vous pouvez aussi en garder pour votre petit déjeuner "bonjour, ça va 
être une bonne journée" (option que j'ai choisi aujourd'hui car il pleut 
dehors) 
et profitez des myrtilles juteuses et du goût caramélisé & doux du sucre 
de coco .

Bon mercredi!

Advertisements