Knock-your-socks-off Potato and Christophine (Chayotte) Gratin / Gratin de Pommes de terre et Christophine (Chayote)

Hello,

I am late with this post, since I have spent recent weeks married to my sewing machine… Here is a lovely, warming recipe (I did not get to take a picture, we ate it all… will do it again soon though) for a cold evening… comfort food at its best!

Here is the ingredient list and method to make this fabulous main dish.

Step 1: Base ingredients:

1 pink onion sliced super thinly

2 pieces of garlic

A little olive oil

2 red peppers chopped into squares

1 large aubergine chopped into dice-size cubes

1 glass of water

1 cube of vegetable stock dissolved 300 ml of warm water

1 teaspoon of paprika

½ teaspoon of cayenne pepper flakes cayenne

Salt & pepper to taste

 

In a frying pan, gently cook the onion and garlic in the olive oil (about 5 minutes) until almost transparent.

Add the aubergine and spices and the small glass of water and cook for a further 2/3 minutes

Add the peppers and turn the heat up, stirring constantly for about 5 minutes (until boiling).

Add the stock and water till boiling then reduce the temperature to simmer for about ½ hour (taste and add salt/pepper if lacking).

 

Step 2: Topping:

4 medium sized potatoes, cut into big pieces

2 christophines, chopped into larg-ish pieces  christophine

Soya margarine st-hubert

75 gr of grated cheese of your choice (or more if you like) mozza

Put the christophines in in salted boiling water and after 5 minutes, add the potatoes. The veg should be done after about 20 minutes or when the knife goes right in.

 

Step 3: Assemble:

Spread the step one ingredients all cooked up into the bottom of your oven dish, add the boiled potatoes, then cover with a little cheese (of your choice), and finish with the christophines and rest of the cheese.

Place in the pre-heated oven for 50 minutes at 180° C and you are done!


Bonjour,

Je suis un peu tardive avec cette recette, car j’ai passé ces dernières semaines mariée à ma machine à coudre… Ce plat est  un charmant, délicieux met qui vous réconfortera et réchauffera pendant une soirée froide (je n’ai pas eu le temps de prendre de photos, le plat a été englouti!)… un dîner délicieux qui croise le hachis parmentier et les légumes!

Voici la liste d’ingrédients et la méthode pour réaliser ce plat principal fabuleux.

 

Etape 1: Ingrédients pour la base (Garniture):

1  oignon rose coupé très finement

2 gousses d’ail

Un peu d’huile d’olive 

2  poivrons rouge coupé en cubes

1 grosse aubergine coupé en dés

1 verre d’eau

1 cube de bouillon végétal dissout dans 300 ml d’eau tiède

1 petite cuillère de paprika

½ petite cuillère de flocon de poivre de Cayenne

Sel & poivre à votre convenance

Dans une poêle à frire, faire fondre doucement  l’oignon et l’ail avec l’huile d’olive (environ 5 minutes) jusqu’à ce que l’oignon devienne transparent.

Ajoutez l’aubergine et les épices et le petit verre d’eau et cuisinier pendant 2/3 minutes à feu plus fort.

Ajoutez les poivrons et touillez pendant environ 5 minutes (et jusqu’à ébullition).

Ajoutez le bouillon de légume  et l’eau jusqu’au bouillonnement. Réduisez alors la température et couvrez (laissez mijoter) pour  ½ l’heure ( goûter et ajoutez du sel/poivre s’il en manque).

Étape 2 : Dessus du plat (couverture qui sera sur la garniture):

4 pommes de terre de taille moyenne, coupées en grandes morceaux

2 christophines, coupées en longueur

Margarine de soja

75 gr de fromage râpé de votre choix

Mettez les christophines dans dans l’eau bouillante salée et après 5 minutes, ajoutez les pommes de terre. Les légumes devrait être cuit après environ 20 minutes ou quand le couteau glisse facilement dans la pomme de terre et la christophine.

Étape 3 : Réunissez étape 1 et 2:

Étalez les ingrédients préparé en étape 1 dans le fond de votre plat (à enfourner), ajoutez ensuite les pommes de terre bouillies, couvrez  d’un peu de fromage (de votre choix) et finissez avec les christophines et le reste du fromage.
Mettez dans le four préchauffé pour 50 minutes à 180 ° C et c’est prêt!

Bon appétit!!
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