G is for GOOD Sweet Potato Jam / Confiture de Patate Douce

jam

So this is a super easy recipe that is also absolutely gorgeous!!! I have found a bakery that does vegan brioche, which is also low in sugar – perfect. This jam is perfect to go with it, it is sweet, thick and the flavour does not overtake the one from the bread. I am in love with it.

Voici une recette super simple et super bonne – tout en délicatesse et riche en goût. Avec une brioche (j’ai trouvé une boulangerie qui fait du végétalien avec peu de sucre), c’est la combinaison parfaite. 

Ingredients:

2 sweet potatoes (weighed) / 2 patates douces (pesées)

same weight of brown sugar / le même poids en cassonade

1 stick of cinnamon (or 1 teaspoon of cinnamon powder) / 1 baton de cannelle ou 1 cuillère à café de cannelle en poudre

1 vanilla pod opened in half / 1 baton de vanille ouvert en deux

500 ml  of water / 1/2 litre d’eau

 

 

Step 1 / Etage 1

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You will need to get you a couple of sweet potatoes (I weighted mine: 800 gr).

Vous aurez besoin de 2 patates douces (il faut les peser, les miennes faisant 800 grammes).

Step 2 / Etape 2:

Then you need to peel them and dice them up. I chose to do small cubes to make it quicker later on, i.e. the blender stage. If you prefer to have bits of fruits in the jam, you are welcome to cut dice the potato into big cubes.

Put them in a big pan with the same weight of brown sugar,  stick of cinnamon (or 1 teaspoon) and the vanilla bean opened in half.  Add 1/2 litre of water.

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Pelez et coupez les patates douces en cubes. J’ai choisi de faire de petits cubes pour que le stage mixeur soit plus rapide. Si vous souhaitez avoir des morceaux dans votre confiture, alors n’hésitez pas à faire de gros cubes!

Ajouter dans une marmite avec le même poids de cassonade, la cannelle et vanille + 1/2 litre d’eau. 

Step 3 / Etape 3:

Get to boiling point and leave to cook for an hour on a lower setting. The water will reduce and the veg will become soft. This will leave you with a thick juice and soft cubes – and a super nice smell everywhere in the house.

Faites cuire jusqu’à ébullition et laisser sur le feu une heure (baisser la température). L’eau va s’évaporer doucement et un sirop va apparaître, les fruits vont se ramollir et la maison va sentir super bon.

Step 4 / Etape 4:

Run boiling water through your jam jars and turn upside down on a clean towel to drip dry.

Passer les pots de confiture sous l’eau bouillante et les mettre à sécher sur un torchon propre. 

Step 5 / Etape 5:

Blend (if you want smooth jam) or not (if you want bits in your jam).

Pour the jam into your jars -fill them up to avoid leaving too much air in the containers, close them up and turn upside down them to cool down.

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Passer la confiture dans votre mixeur (si vous ne voulez pas de bouts)  ou pas (si justement vous la voulez avec des morceaux).

Remplir les pots, les fermer et les renverser sur un torchon pendant qu’ils refroidissent.

Step 6/ Etape 6:

I put mine on the bottom shelf of the fridge to finish cooling and because I like my jam cold.

When you open your jam jar, you should get a popping sound, sign that the jars have sealed air out properly and should thus preserve well.

Hope you enjoy it!

J’ai mis mes pots refroidis sur l’étagère du bas dans le frigo parce que j’aime ma confiture fraîche 😉

Quand vous ouvrirez votre pot, il doit faire un bruit “pop”, signe qu’il était bien fermé hermétiquement. 

J’espère que cette confiture de patate douce vous plaira!

 

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