French Flan/ Far aux pruneaux

I am going back to F after making a Gâteau….

I made 2 versions of this in one go, one with cow’s milk (for the guests) and one with soya/coconut milk for me… and whoever liked to try it 😉

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To the left, the cow-free version/à gauche, la version sans lait de vache

You will need/ Vous aurez besoin de:

  • 5 eggs/oeufs
  • pinch of salt/pincée de sel
  • 120 gr  brown sugar/cassonade
  • 100 gr de flour/farine
  • 500 ml milk of your choice/lait à votre choix 

Please note that for the cow-free version, I used 1/2 soya milk and 1/2 coconut milk/Pour la version sans “vache”, j’ai utilisé 250ml de lait de soya et 250ml de lait de coco.

  •  1 tablespoon of rhum/1 cuillère à soupe de rhum 
  • 1 teaspoon of vanilla powder/1 petite cuillère de vanille en poudre
  • 12 nice plump prunes/ 12 beaux pruneaux mouelleux 

I bought some freshly made prunes from the local organic shop so they were all nice and juicy/j’ai mis des pruneaux frais du magasin bio du coin pour qu’ils soient bien charnu et juteux

  • soya margarine for greasing the pan/margarine de soja pour préparation du plat

Step 1

Set oven to 190°c (to preheat)

Faites préchauffer le four à 190°C

Get the milk on the hob and heat up (not boiling)

Faites cuire le lait doucement (pas à ébullition)

Step 2

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Beat the eggs, pinch of salt, sugar, flour and vanilla powder till you get a smooth mix.

Battez les oeufs avec la pincée de sel, le sucre, la farine et la vanille en poudre jusqu’à ce que vous obteniez un mélange homogène.

 

Step 3

Add the warm milk slowly so as to avoid lumps, then add the rhum.

Ajoutez le lait tiédi doucement pour ne pas faire de grumeaux, et le rhum.

Step 4

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Spread the prunes at the bottom of the buttered/margarined pan.

Etalez les pruneaux au fond du plan beurré/margariné.

Step 5

Pour over the prunes the liquid mix and put in the pre-heated oven.

Verser la pâte liquide sur les pruneaux et enfournez.

Step 6

After 40 minutes (or 45 mins depending on your oven) take out and leave to cool.

It is nice warm but it is definitely much better when it is cold, fresh out of the fridge.

Après 40 minutes (ou 45 selon votre four), sortez le plat et laissez refroidir.

Vous pouvez le manger tiède évidemment, mais il est nettement meilleur une fois complètement refroidi, à la sortie du frigo.

Step 7

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This is the soya/coconut milk version

Voici la version au lait soja/coco

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This is the cow’s milk flan.

Et voici le far au lait de vache.

Enjoy!

Bon appétit!

 

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