Cake with Apples (easy) / Gâteau avec des pommes

Cake with Apples

This is a recipe I go to when I need cake and I have either apples or pears…

I bought some organic red apples from the supermarket (since Mr Organic, as I like to call him, had closed the shop for the weekend):

Apples

You will need:

2 peeled apples, cut into large chunks

4 eggs

200 gr soya margarine

200 gr of flour

1/4 teaspoon baking powder

160 gr demerera sugar

1/2 teaspoon vanilla powder (very important, do not omit) or 1 teaspoon of good quality liquid vanilla

Method:

Step 1 – keep the apples aside and prepare your baking tin (I cover mine with parchment paper but you could use margarine and a dusting of flour to avoid the cake sticking to the walls… or even better, use a silicone tray.

Set your oven on pre-heat: 180°C

Step 2 – prepare the cake mix… put everything in a bowl and stir, either using an electrical whisk or a wooden spoon if you are doing the stirring by hand. Make sure you do this until you have a smooth mixture.

When the mix is ready, set aside.

Step 3 – peel and core the apples and cut into large chunks.

Step 4 – Place the apple bits on the bottom of your prepared tin and pour the cake mix over the top.

Step 5 – Bake in your pre-heated oven at 180°C for 40 minutes (mine is an old oven so if you have a newer version, it may take less time).

Keep an eye on it and use a skewer to see if the pastry at the bottom is cooked.

Once it is ready, cool and serve with apple sorbet or whipped coconut cream.

Bon appétit 🙂


Version Française : Gâteau avec des pommes

Ingrédients:

2 belles pommes bio

4 œufs

200 gr  margarine végétale

200 gr farine

1/4 petite cuillère de levure

160 gr cassonade

1/2 petite cuillère de poudre de vanille (très important, ne pas enlever) ou 1 petite cuillère de vanille liquide de bonne qualité

Méthode:

Step 1 – gardez les pommes de côté et préparez votre moule à gâteau (silicone ou couvert avec du papier de cuisson)

Préchauffez le four: 180°C

Step 2 – préparez la pâte à gâteau… ajouter tous les ingrédients (sauf les pommes) dans un bol et mélangez au fouet électrique ou avec une cuillère en bois si vous mélangez à la main – obtenir une mixture soyeuse et lisse.

Garder de côté

Step 3 – épluchez et coupez les pommes en gros cubes

Step 4 – Placez les morceaux de pommes au fond du moule et ajouter le mix dessus.

Step 5 – Cuire dans le four à 180°C pendant 40 minutes (j’ai un vieux four donc à noter que votre temps de cuisson peut diminuer).

Surveillez votre gâteau et utilisez une lame de couteau fine (ou pic en bois long) pour vous assurer que la pâte est cuite dans le fond du moule).

Laissez refroidir et servez avec un sorbet à la pomme ou de la crème fouettée à la coco.

Bon app!

Advertisements